Rezultati

 

Ali je rezultat resničen pokazatelj dela trenerja? Trenutnih sposobnosti fantov? Zakaj lahko pri U9 tekmujemo z Domžalami in Olimpijo, pri U13 pa ne več? Delamo v NK Dren Vrhnika slabo?

Na zgornja vprašanja vam bom poskusil odgovoriti v naslednjem zapisu.

Velikokrat opazim, da starši delo trenerja »ocenite« na podlagi rezultata, kar pa vas lahko pripelje do povsem napačne ugotovitve in zaključka. Če naša ekipa premaga ekipo Olimpije 1:0, to še ne pomeni, da so naši igralci boljši od Olimpije. Starši po navadi ne veste, ali je prišla Olimpija z ekipo A, B ali C. Morda so prišli z leto mlajšimi. Kadar naša ekipa izgubi z enakim rezultatom, ponovno ne veste, kakšne so bile zahteve trenerja naše ekipe. Morda je želel, da vsak igralec poizkusi z igro 1:1, ko je to le mogoče. Morda je želel, da ekipa doseže gol po zavrnjeni podaji ali pa po 10 podajah. Zato menim, da je rezultat zelo varljiv. Včasih mora trener fantom »pustiti« oz. dovoliti, da naredijo napako/napake, saj je včasih ravno to potrebno za napredek posameznika.

Bolj znani klubi iz mlajših selekcij (U8) vsako leto pripeljejo enega ali več fantov v svojo skupino. Kar nekaj teh fantov pride iz okoliških klubov. Tako je njihova ekipa vsako leto boljša, saj s pomočjo selekcioniranja izboljšujejo svojo ekipo. V našem klubu pa od selekcije U8 do U13 eden ali dva najboljša posameznika zapustita klub in odideta po navadi v enega od večjih klubov. Zaradi tega nastajajo velike razlike med velikimi klubi in ostalimi. Morda boste pomislili, da se v večjih klubih cedita samo med in mleko, a tudi tam se srečujejo z izzivi, kot so npr. trening s 27 otroki na mali umetni travi z enim trenerjem, treningi s pričetkom ob 15:30, vsak vikend poleg zimske lige tudi turnir, ki je financiran s strani staršev…

Če vas pokliče trener iz drugega kluba in vpraša, ali bi se vaš otrok pridružil njihovi ekipi, se dobro pozanimajte, kaj čaka otroka v novem okolju. Odkrito se pogovorite s trenutnim trenerjem, saj on preživi 3 do 4 krat na teden po uro in pol z vašim otrokom in pozna njegove nogometne in motorične sposobnosti in vam bo zato lahko svetoval. Nekdo, ki je vašega otroka videl igrati dvakrat, bo zelo težko poznal vašega otroka tako dobro kot trenutni trener. Večinoma smo trenerji veseli, da obstaja zanimanje za igralca/igralce, ki ga/jih treniramo, saj je to tudi potrditev našega dobrega dela.

Sam se spomnim, da sem staršem igralca, ki sem ga treniral, predlagal, naj prestopi v NK Domžale. Starši so takrat premislili, kdo bi ga lahko vozil v Domžale ali Ljubljano in kaj bi to pomenilo za njihovo družinsko življenje. Danes ta fant igra kot mladinec za naše člane v 3. SNL.

Če pa se skupaj z otrokom odločite za prestop, vedite, da bomo »držali pesti«, da vašemu (našemu) fantu uspe. Je pa nogomet zelo gladiatorski šport in v njem uspe 1–2 % nogometašev, ki igrajo v 1. SML oz. 1. SKL.

Kot uspeh v nogometu nekako velja, da nogometaš po zaključeni karieri določeno obdobje lagodno živi. To me spomni na to, kako sem pred leti opazoval trening neke mlajše selekcije, ki ga je vodil izkušeni trener Tomaž. Pri opazovanju izvajanja vaje z desno nogo je eden izmed fantov zelo izstopal po dobrih ponovitvah. Odločil sem se, da pristopim do njega in mu predlagam, naj vajo raje izvaja z nedominantno (slabšo) nogo. Njegov odgovor je bil, da je levičar. Ta fant je nato prestopil v ljubljanski klub, pred nekaj dnevi pa podpisal pogodbo z norveškim klubom. Seveda se je od časa na igrišču na Drenu zgodilo ogromno stvari, veliko odrekanj, trdega dela, lepih trenutkov, zmag in porazov ter seveda težkih trenutkov…

Menim, da v NK Dren Vrhnika delamo dobro. Seveda imamo možnosti napredka, za kar si vsi v klubu zelo prizadevamo. Vemo, da bomo s pozitivno energijo v klubu, torej pozitivno energijo nogometašev in vas, staršev, veliko bolj uspešni. Drži, da je nogomet najpomembnejša postranska stvar na svetu, a še pred tem je vsekakor zadovoljstvo mladih nogometašev in posledično tudi vas, staršev. Zato vas, če začutite, da za vašega otroka vadba v našem klubu ni ustrezna in si želite z vadbo nadaljevati kje drugje, mi pri tem vsekakor ne bomo zaustavljali. Trenerji veliko časa preživijo z vašimi otroki, prirastejo jim k srcu in jim ni vseeno za vašega otroka (morda kdaj izgleda drugače). Vsekakor si ne želijo/želimo zaključiti sodelovanja z neprijetnimi občutki, ampak si želimo zaključiti s poštenim stiskom rok in z mislijo, da se morda naše poti spet kdaj križajo.

Vodja nogometne šole NK Dren Vrhnika do U13

Jan Zaletel

Copyright © NK Dren Vrhnika 2017 Izvedba: Erpium.com Erpium